Türkiye’de Kaçak Elektrik Kullanımı
Kaçak elektrik kullanımı ülkemizde ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.Kaçak elektrik kullanan iller sıralamasında zirvede Mardin yer alırken, Çanakkale en az kaçak elektrik kullanan il olarak son sırada yer aldı.
2016 yılına gelmemize rağmen ne yazık ki ülkemizde kaçak elektrik kullanımının önüne geçilemiyor. Kaçak elektrik kullanımında faturasını düzenle ödeyen vatandaşlarda zarar görüyor. Çünkü faturasını düzenle ödeyen vatandaşların faturasına kayıp-kaçak bedeli adı altında bir bedel daha ekleniyor. Kaçak elektrik kullananların cezasını faturasını düzenli ödeyen vatandaşlar çekiyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Zirvede
Kaçak elektrik kullanımında dikkatleri %75’i bulan kaçak elektrik kullanımıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi çekiyor. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. hizmet verdikleri Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Batman, ve Diyarbakır’da yılda ortalama 20 milyar kilowattsaat enerji tüketildiğini ve bunun kabaca yüzde 75’inin kaçak olduğunu söylüyor. DEDAŞ ayrıca bazı yerlerde kaçak elektrik kullanımının %95 olduğunu belirtiyor.
Türkiye Ortalamasının 6,5 Katı Kullanım
DEDAŞ sözcüsü bazı yerlerde kaçak olduğu için olması gerekenden kat kat fazla tüketim olduğunu söylüyor. Örnek olarak Viranşehir gösteriliyor. Türkiye’de günümüzde bir abonenin ortalama kullanımı aylık 550 kilowattsaat ama Viranşehir’e gittiğinizde bu rakam 3 bin 250 kilowattsaati buluyor. DEDAŞ sözcüsü bu şehirde sık sık yaşanan elektrik kesintilerini aşırı tüketime bağlıyor. Çünkü kaçak elektrik kullanımı %90 olan bu şehirde Türkiye ortalamasının 6,5 katı bir kullanım var.
Normalden Fazla Tüketime Asgari Fatura Dönemi
Enerji Piyasası ve Denetleme Kurumu(EPDK) tarafından normalden kat kat fazla kullanıma yeni yasa taslağı hazırlanıyor. 2017’ye kadar çıkmasa beklenen bu yasa ile kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu yerlerde vatandaşlar tüketim yönünden izlenecek ve kaçak kullanımın önüne geçilmeye çalışılacak.
Kaçak Elektrik Kullanımı Sıralaması
Kaçak elektrik kullanımında batı illeri son sıralarda yer alıyor. En az kaçak elektrik kullanan il Çanakkale olurken bu ili Nevşehir, Kırklareli, Uşak, Kütahya, Osmaniye ve Bilecik takip ediyor.
Yeni çıkacak yasanın kaçak elektriği bir nebze de olsa çözmesi dileğiyle..
Kaçak elektrik yine dürüst vatandaşın sırtına bindiriliyor . Şirket zarar etmiyor. %75 varan kacak oranı nedemek yazıyı okudum tüylerim diken diken oldu. Hakkımı helal etmiyorum Yazıklar olsun kacak kullananlara.
Kayıp kaçakların hakkımı helal etmiyorum gibi beddualarla önüne geçilmez adam zaten helalı haramı bilse kullanmaz,kaçak elektrik kullananlar inancı zayıf veya olmayan hakkı hukuku bilmeyenler kullanıyorlar bunlarada insan denmez.devlet isterse kayıp kaçakları önler örnek olarak yasa ile bir sefer kaça ayrı ikinciye ayrı para cezası üçüncü defa aboneliğini iptal edeceksin,sakın insan hakkı falan demeyin insan hakkı insanlar için geçerlidir.neden borcunu gününde ödeyen dürüst vatandaş cezalandırılıyor,sahtekar yaratıklar ödüllendiriliyor.abone başı ortalama aylık bir kota veerilir o kotayı aştığında elektriği kesilir.neden dürüst bir vatandaş aylık 250-300 kwsaat harcıyor kaçak kullanan 3000-3500 kwsaat harcıyor.yetkililerde sorumludur.
” adam zaten helalı haramı bilse kullanmaz,kaçak elektrik kullananlar inancı zayıf veya olmayan …” şeklinde bir yargı kesinlikle yanlış. Ben 25 yıldır D.Bakır’da yaşıyorum. Kaçak kullananların tamamına yakını namazlı -niyazlı kişiler. Olaya din bağlamında değil de sosyo ekonomik açıdan bakmak gerekir bence.
dürüst,ülkesini seven,helalı haramı bilen,insan olarak başkalarının hakkına saygılı olan bir insan elektrigi-suyu kaçak kullanmaz.bu vasıflara sahip birisi inanmasa bile kullanmaz,çünkü kullandığı her yasadışı işin devletine zarar verdiğini dolayısı ile her kaçırdığı kuruşu geleceğimizden yani çocuklarımızdan çalmaktadırlar onların haklarını yemektedirler.bu şekilde geleceğimize ve devletimize ihanet etmektedirler.devletten aldığı hizmetin karşılığını vermeyenler,başkalarının sırtından asalak gibi geçinenlere vatandaşlık görevlerini yapmayanlara bu hakkı vermemek gerekir.
bu bilgini doğruluğunu teyit edicek bir belge varmı çünkü bana çok inandırıcı gelmedi. kaçak elektiriğin en fazla kulanıldığı yerler ve gösterilen illerin bazılarında sanayi bile yok bu kadar elektiriği ne için kullandıklarını merak ediyorum. ikinci bir husus neden sadece kürtlerin yaşadığı yerde bu kadar kadar elektirik kullanıyorlar ne yapıyorlar bu kadar elektiriği çok merak ediyorum biri açıklasa çok sevinirim.