Elektrik Mühendisi Çalışma Alanları
Elektrik mühendislerinin çalışmaları alanları çok geniştir. Bu bölümün mezunları elektrik, elektronik, inşaat, denetim vb bir çok alanda çalışabilir. Hatta kendini geliştirirse birçok mühendislik dalında görev yapabilir.
Ülkemizde mezun sayısının çok az olması nedeniyle elektrik mühendisi ihtiyacı çok fazladır. Hemen hemen her fabrika her şirket elektrik mühendisine ihtiyaç duyar. Bugün kariyer net sitesine girip elektrik mühendisliği iş ilanlarına baktığımızda diğer mühendislik dallarının en az 2 katı kadar daha fazla ilanla karşılaşırız.
Elektrik mühendisleri genelde kazancının daha yüksek olması sebebiyle inşaat sektörüne yönelmektedir. Elektrik plan ve proje işlerinde büyük yetkiye sahip olan elektrik mühendisleri bu sektörde ciddi paralar kazanmaktadır.
Elektrik mühendisleri tüm Dünya’da aranan kişilerdir. Bugün yine kariyer net sitesinde iş ilanlarına baktığımızda Katar, Dubai gibi inşaat alanında çığır aşmış ülkelerde çalıştırılmak üzere elektrik mühendisleri arandığını görebiliriz. Tabi ki yurt dışında çalışacak mühendislerin iyi seviyede İngilizce bilmesi gereklidir. Maddeler halinde sunarsak elektrik mühendisleri şu alanlarda çalışabilir:
- Elektrik üzerine serbest mühendis olarak kendi “mühendislik firması”nı açabilir. Bir elektrik mühendisinin yıllık 500 bin metrekare elektrik projesi imzalama yetkisi vardır.
- Araştırma şirketlerinde, Araştırma ve Geliştirme Merkezlerinde “arge mühendisi” olarak çalışabilir.
- Tek başına “yapı denetim” şirketi açabilir ,
- Elektrik mühendisliği firmalarında “proje mühendisi”ve “şantiye mühendisi” olarak çalışabilir,
- Yapıların inşaatları için ikamet ettiği şehirde 5 inşaata kadar toplam 30 bin m2ye kadar “şantiye şefi” gözükebilir,
- İlgili mühendislik firmasında “proje mühendisi” olarak,
- Kurulum, onarım, bakımda ekip yönetimi için “bakım mühendisi” olarak,
- Elektrik enerjisi dağıtım şirketlerinde, arıza ekipleri yönetimi için “koordinatör mühendis” olarak,
- Banka vb. gibi kuruluşlarda “yönetici” olarak,
- Şirket ve fabrikalarda herhangi bir departmanda “yönetici” olarak,
- Sahada ekip yönetimi için “saha mühendisi” olarak,
- İlgili iş konusunda “tasarım mühendisi” olarak,
- Şirketlerde “yazılım mühendisi” olarak,
- İşletme kaynak planlaması için “planlama mühendisi” olarak,
- Fabrikalardan ham madde, malzeme tedarik için “satın alma mühendisi” olarak,
- Üretimi yapılan bir ürün ya da parçasını, firma ve fabrikalara pazarlamak için “satış mühendisi” olarak,
- Yapı denetim firmasında”elektrik mühendisi uygulama ve proje denetçisi” olarak, yetki sınırı yıllık 120 bin m2 dir,
- Yapı denetim firmasında “elektrik mühendisi kontrol elemanı” olarak, yetki sınırı yıllık 120 bin m2 dir,
- Devlettte kamu personeli seçme sınavı ile “elektrik mühendisliği” kadrolarında çalışabilir.
Şirketlerde “yazılım mühendisi” olarak yazmışsınız bunu biraz açabilir misiniz. Ben gelecekte ya yenilenebilir enerji ya da yazilim ile uğraşmaya karar verdim eğer kendimi elektrik mühendisliğinde de yazılım mühendisliğine denk bir şekilde diploma alabiliceksem elektrik düşünüyorum. Yazılım bilgim şuan gayet iyi bilgisayar mühendislerinin derslerine bakıp kendimi egitiyorum. eğer bu konuyla ilgili beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Merhaba, mezun olduğunuzda elektrik ile ilgili şirketlerde yazılım bölümünde çalışabilirsiniz. Eğer yazılım konusunda yeterli donanımınız olursa elektrik ile ilgili sektörler yazılım departmanlarına sizi tercih edeceklerdir.
Bu bahsettiğiniz şeyler türkiyedeki elektrik mühendisndisliği bölümüyle mi ilgili çünkü bazı kaynaklarda türkiyedeki elektrik mühendisliği eğitimi güç mühendisi adı altında geçiyor.
Elektrik Mühendisleri genelde yüksek gerilim olmak üzere çalışma alanı çok geniştir. Sadece elektrik enerjisinin üretiminde değil, dağıtımında, iletiminde, planında, projesinde de söz sahibidir. Elektrik ile ilgili birçok ders okutulmaktadır, buna Elektronik dersi de dahil.
Peki Elektrik Mühendisleri herhangi bir fabrika açabilir mi?