Editörün SeçtiğiElektrik Mühendisliği

Elektrik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Meslek seçimi yapacak öğrenciler ve bilgi sahibi olmak isteyen kişiler için çok merak edilen Elektrik Mühendisi maaşları hakkında biraz bilgi vereyim istedim. Öncelikle maaşları kamu(devlet) ve özel sektör olarak iki kategoride incelemek gerekir.

elektrik-muhendisi-maaslari

Devlette Elektrik Mühendisi Maaşı

Kamu yani devlette çalışan elektrik mühendislerinin maaşları hakkında daha tutarlı bilgi vermek mümkündür. Çünkü kamunun mühendislere verdiği maaşlar aşağı yukarı aynıdır. Yeni mezun bir elektrik mühendisi eğer KPSS’ye girerek atanırsa 2024 Ocak itibariyle en düşük mühendis maaşı olan 50869 TL ile işe başlar. Bu rakam mühendisin yabancı dil bilip bilmemesine, evli olup olmamasına, çocuk sahibi olup olmamasına, herhangi bir sendikada üyeliği olup olmamasına vb nedenlerle değişebilmektedir. Yeni bir mühendis için kamuda çalışmak avantajlı iken 3 yıl tecrübeli bir mühendis için kamuda çalışmak avantajlı değildir. Çünkü kamuda yükselme imkanı az olduğu için maaşlar çok az artmaktadır.

Özel Sektörde Elektrik Mühendisi Maaşı

Kamuda maaşları yaklaşık olarak söyleyebilmek mümkünken özel sektörde ne yazık ki bunu yapamıyoruz. Çünkü özel sektör, mühendisin hangi üniversiteden mezun olduğuna, yabancı dilinin seviyesine, yaptığı stajlarına, kendini geliştirip geliştirmemesine ve hatta sosyal yaşamına bakarak elektrik mühendisinin maaşını belirleyebiliyor. Elektrik Mühendisleri odası yeni mezun en düşük EMO 2024 asgari elektrik mühendisi maaşını brüt 45900 TL olarak açıkladı. Brüt olduğu için sgk vb kesintilerle asgari net maaş 33000 civarında oluyor. Kısaca yeni mezun bir elektrik mühendisi özel sektörde işe en düşük maaş 33000TL maaş ile de başlayabilir veya şirket politikasına göre üstünde 50000 TL maaş ile de başlayabilir.

elektrik-muhendisi-ne-kadar-maas-alirElektrik mühendislerinin çalışma alanları da çok geniştir. Bu nedenle inşaat alanına yönelmiş bir elektrik mühendisiyle, denetim sektöründe bulunan bir elektrik mühendisinin maaşları farklılık gösterebilir.

Elektrik mühendisleri genelde iş çokluğundan ve daha fazla kazanabileceklerinden dolayı inşaat sektörüne yönelmektedir. Elektrik tasarım ve proje işlerini yapan mühendisler hayli yüksek rakamlar kazanabilmektedir.

33000 TL ile özel sektörde işe başlayan bir mühendis eğer kendini geliştirirse 3 yıl sonra maaşını 50000 TL’ye yükseltebilir. Eğer elektrik mühendisinin yabancı dili yeterli seviyede ise yurt dışında çalışarak bu rakama çok daha kısa sürede ulaşabilir. Yurt dışı tecrübesi ülkemize geri döndüğünde mühendise itibar kazandıracaktır.

Ortalama Elektrik Mühendisi Maaşı

2024 ortalama Elektrik Mühendisi maaşı yapılan araştırmalar sonucunda net 40000 TL /Ay olarak görülmektedir.

Kısaca özetlemek gerekirse; yeni mezun bir elektrik mühendisinin kamu sektöründe işe başlaması özel sektöre göre avantajlıdır. Lakin kamuda yükselmek zor olduğu için 1-2 sene sonra özel sektöre geçmesi daha mantıklıdır. Eğer yeni mezun elektrik mühendisi yeterli donanıma sahip olduğunu(iyi bir üniversite, iyi yabancı dil) düşünüyorsa doğrudan özel sektörde çalışmaya başlayabilir. Kısacası alınan maaşlar tamamen elektrik mühendisinin donanımına bağlıdır.

Mesut Taşkın

Elektrik Mühendisi Mesut Taşkın, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü mezun olup, sektörde özel şirketlerde 3 yılı aşkın deneyimiyle Scada Mühendisi, Otomasyon Mühendisi, Bakım Mühendisi olarak çalışmış/çalışmaktadır ve danışmanlık vermektedir.

İlgili Makaleler

45 Yorum

  1. Mesut Bey, çok güzel bir yazı olmuş. Tam da aradığım bir makaleyi. Bu yazıyı, http://www.mesuttaskin.com aracılığıyla bizlere ulaştırdığınız için teşekkür ederim. Mesleki anlamdaki yazılarınızı takipte olacağım.

  2. Ben elektrik elektronik okumayi dusunuyorum ama hangi siteye girsem surekli celisen yorumlar okuyorum.Biri cikip cok iyi maasida ideal diyor biride amelelikten baska bir sey degil onun yerine jeloji falan okuyun diye öneriyorlar. İkisi arasında kaldım. Özel sektördeki elektrik mühendisi maaşı ve statüsü jeolojiden çok daha iyi. Bu yüzden araştırıyorum. Siz hangisini önerirsiniz ?

    1. Kardeşim Türkiyede hangi muhendiskik alanı nı okursan oku. Kendini gelistirmezsen kağıt üstünde kalir. Birşeyler kavrarsn dil bilirsen icerdesin benden soylemesi

    2. Hayir kessinlikle bir amelelik felan yok. İş bulma alanlari coktur ve kessinlikle maasi da oldukca ideal.

    3. Elektrik muhendisliginin kpss taban puani 88. Ozel sektorde de kendini ne kadar gelistirirsen gelistir alacagin maas 1500 tl o da is bulabilirsen.yuksek muhendis biri olarak sana tavsiyem muhendislik okuma.

      1. @Basak yanlış bilgi veriyorsunuz. Bir kere verdiğiniz örnek Elektrik Mühendisliği için mi yoksa Elektrik-Elektronik Mühendisliği mi? Ayrıca her yazımda da belirttiğim gibi mezun olduğun üniversite çok önemli. Eğer gidip de Batman Üniversitesi’nde mühendislik okuyacaksan bence de okuma. Ama örneğin Yıldız Teknik gibi bir üniversitede kafa rahatlığıyla okuyabilirsiniz.

        1. Mesut Bey,

          Yanlış bilgiyi asıl siz vermişsiniz. Büyük olasılıkla bir elektrik mühendisine danışmadan yazmışsınız yazınızı. YTÜ elektrik mühendisiyim. Arkadaşlarımızın ezici çoğunluğu asgari ücretin 200-300₺ üstünde başlıyor. Elektrik mühendisliği, katma değeri düşük sektörlerde düşük kalitede insanlarla çalıştığınız teknik bilginizin önemsenmediği, saygı görmeyen bir meslek ülkemizde. Satış, şantiye ya da projeci olursunuz çoğunlukla. AR-GE’de çalışan arkadaşlarımız çok az. Özel sektörde maaşlar benzerdir. Satış, proje, AR-GE’de 2000-3000₺ ile yurtiçi şantiye işlerinde 3500-4500₺ civarı ile işe başlıyoruz. 5-10 tane kurumsal firma 500₺ piyasanın üzerinde maaş verebilir. Oralara da parlak bir CV, şans ve torpille giriliyor. Memur maaşı 5800-9000₺’dir (2019). 90 üzeri almazsanız atanamazsınız. 90 alsanız da atanmanız bir seneyi bulur. YTÜ’deki eğitimden memnun değilim ama Anadolu üniversitelerindeki durumu öğrenince şükrettim. Eğitim kalitesi; kontenjan artışı, üsulsüz teknoloji kullanımı(kopya vs), son yıllarda liyakatin kaybolmasıyla yerleşen ahlaksızlık nedeniyle en iyi üniversitelerde bile kötüdür. Yurtdışında lisans eğitimi önerimdir.

    4. cnm bence elektronik mühendisi ol benim abim elektronik mühendis. dersler biraz fazla zor ama yinede gerçekten çok eğlenceli. bende bilgisayar mühendisi olmayı düşünüyorum.abimden dolayı.ayrıca biliyomusun abim lamba bile yapabiliyor.çok tavsiye ederim ama senin kararın!?

  3. Mesut Bey gerçekten çok güzel anlatmışsınız elektrik mühendisliği düşünen arkadaşlara çok yaralı olacağını umuyorum.

  4. Sonunda aklımdaki tüm soruları gideren bir makale buldum.
    Başarılarınızın devamını dilerim…

  5. keşke üniversite tercihi yaparken elektrik mühendisliği bölümünü tercih etseydik, şimdi boş boş oturmazdık!

  6. Arkadaşlar bu yazılanlar çokda doğru değil aşırı iyimser. Keşke böyle olsa, Mühendise verilen değer ülkede yerlerde, bütün sanayiciler ve iş adamları ne kadar az para veririm derdinde.

    1. Arkadaşlar ben bu yazıyı yazarken herhangi bir üniversiteye girip yata yata, kendini geliştirmeden, herhangi bir dil öğrenmeden ucu ucuna mezun olanları kastetmiyorum. Sen Istanbul Teknik, Yıldız Teknik gibi bir üniversitede okuyup, ingilizce öğrenip, stajını da Scheneider gibi bir firmada yaparsan bu yazdığım maaşlar az bile. Kısacası ben bu yazıyı yazarken kendini geliştiren arkadaşları düşündüm, ucu ucuna herhangi bir okuldan mühendislik diploması alanları değil. Lütfen maaşlar çok düşük diyen yorumları okurken bunu da düşünün. Maaşlar düşük diyen arkadaşlar nedenini de açıklarsa sevinirim ayrıca.

      1. Abi ben ukraynada odessa üniversitesinde okuyacağım bu bölümü. Doğal olarak rusçam ileri seviyede olucak ingilizce hazırlıkta okudum ama üniversite yurt dışı olduğu için düşündürüyo sizce iş imkanım bu bahsettikleriniz gibi olabilirmi

  7. Ben elektrik ve elektronik mühendisliği olarak 36 sene çalıştım çok geniş br bilgiye sahibim Irak vatandaşiyim 3dil biliyorum türkce İngilizce Arapça şimdi emekli oldim Türkiye’de çalışma fırsatı bulma şansın varmış soruyorum ????

  8. Ben beş yüz bin lira alan ları biliyor um ve daha ı ona bile az diyor. Daha önce bir milyon dolar alıyor muş

  9. Ben de yıldız teknikte okuyorum ama şimdilik hazırlığım kısmetse seneye elektrik mühendisliği bölümüne başlayacağım. Okulda da bi ara seninle görüşmek bilgilerinden faydalanmak isterim.

  10. Makale gelişmiş ülkelerde olan şeylerden bahsediyor.Ülkemizde şuan oda kaydı bulunan 67000 kadar elektrik ve muadili mühendis mevcut.Piyasa da 250 dairelik inşaatın başında proje yöneticisi olarak bulunan bir vatandaş biliyorum projenin en başında ki isim yani aldığı para 7500 TL.Gerisinin hesabını siz yapın.İstediğiniz kadar geliştirin çok üst düzey yönetici konumunda falan değilseniz alacağınız miktar 5000-6000 TL dir.Ve Türkiye genelinde 3-4 yıllık kendini geliştirmiş bir elektrik mühendisi 4000-4500 TL arasında alıyor bunun üstünde alan işiler 1000 kişiden 1 idir emin olun bu böyle 🙂

  11. Elektrik Mühendisleri odasının belirlemiş olduğu ücret 3500 TL brüttür ayrıca 2017 yılı için 🙂

  12. ırak ve başka ülkelerde çalıştım, yurtdışı iş bulursanız maaşlarınız 3.000 USD ile başlıyor yapılan işler Türkiye’ye göre çok kolay ama gurbet çok zor tabi …

  13. Açıkçası hangi üniversiteden mezun olduğun pek önemli değil tabi idealin çok büyük şirketlere direkt girmek değilse ve akademik kariyer yapmayacaksan. Aslında elektrik ve elektronik mühendisleri yani bizler üst düzey bölümlerden birisini okuyoruz lakin mühendis aç kalmaz düşüncesiyle her devlet ve vakıf üniversitesine bu bölümleri açtıkları ve ayrıca teknoloji fakültelerinden de mühendis çıkarmaya başladıkları için maaşlar düşüyor. Artık zengin patronun ukala çocuğuda barajı geçip mühendis olduğu için bazı iş yerlerinde parayla diploma alanlarla karşılaşıyoruz malesef.
    Ama kendini geliştirmeye çalışan ve 2-3 sene az maaşa sabredip azim gösteren bir mühendis işini kaptığında rahatlıkla 30 lu yaşlarda 6-7-8 bin gibi maaşları görüyor. Mühendislik mesleğe girip yan gel yat değildir gayret ve azim gösterdikçe yükselirsin bunu göze alabilcek insanlar okumalı tek kriter bence budur.
    Üniversite meselesi içinse şu söylenebilir. Hemen hemen her okuldaki hocalar bu bölüm 10 sene öncesine kadar çok üziversitede olmadığı için hocalar arasında pek fark yok kitaplar bile aynı okutulan tek fark öğrencide Odtülü çalışkan çok soru çözüp bişeyler için gayret ediyor Bartınlı goy goy peşinde durumun ciddiyetinde değil.
    Sonuç mühendis;
    Yabancı dil bilecek bilmiyorsa öğrenecek,
    Gereken yazılım ve çizim programları okuldan çıkmadan belli düzeyde öğrenecek,
    En önemlisi saygı görmek için iş hayatında ben mühendisim havasına girmeden sürekli gelişime açık olacak

  14. Merhaba bu sene ygs ye gireceğim inş elektrik mühendisliğini istiyorum ne kadar puan almam gerekiyor ayrıca lys kaça girmeliyim bilmiyorum. Birde elektirk mühendisliği ile elektirk elektronik mühendisliğinin arasın daki fark nedir

  15. Gayet kaliteli bir bölüm şuan okunabilecek en iyi mühendislik 2500ün altında işe alım yapılmıyor yabancı dil ve kapasitenize göre 10000 e kadar yükselir

    1. Her üniversitenin ingilizce sınavları farklı. Ben YTÜ’den bahsedeyim biraz. Üniversiteyi kazandıktan sonra bir Ingilizce Yeterlilik Sınavı yapılıyor, bu sınavdan 100 üstünden 60 alırsan direk 1.sınıftan baslarsin alamazsan 1 yıl hazırlık okuyorsun. Sınav orda seviyede grammer, reading ve writing bölümlerinden oluşuyor bazen listening yapıldığı da olabiliyor. Eğer yeterli ingilizcen yoksa 1 sene hazırlık okuyacaksın.

  16. Google da arama yaparken rastladım bu yazıya bende müdahale etme isteği yarattı, yaklaşık 1 yıldır sektörde olan ve ingilizce bilen üniversite yıllarında 3 proje yapmış bir elektrik mühendisi olarak şunu söyleyeyim; çok iyimsersin kardeşim, hatta aşırı 🙂

    1. Merhaba, hangi üniversite mezunusunuz şuanda hangi şehirde ve nerede çalışıyorsunuz bunları da belirtirseniz daha iyi yol gösterirsiniz.

  17. Yazı iyimser olabilir ama ben bir örnek vereyim. Kötü bir uniden mezunum. 1900 TL ile saha mühendisi olarak başladım. Tek artım iyi İngilizce bilmemdi. Yabancı bı firmadayim. Şimdi 6. Ayım bitti 3200$ a yurtdışına gonderiyorlar beni. Ve mesleki açıdan da çok gelişmiş biri değilim. Kısmet işi biraz. Ama bence mühendislik demek iletişim kurmak demek. Siz kendinizi anlatabiliyorsaniz ve isinizi yapıyorsanız sizi tutarlar.

  18. Ben elektrik enerjesi mühendisliği olarak 25 sene çalıştım çok geniş br bilgiye sahibim Lübnan vatandaşiyim 4dil biliyorum Arapça İngilizce Almanca türkce(bıraz) şimdi emekli oldim Türkiye’de çalışma fırsatı bulma şansın varmış soruyorum????

  19. Merhaba ben Muharrem 18 yaşındayım ygs-lys ye hazırlık yapıyorum Elektirik ektronik mühendisliğini istiyorum,çünkü ben meslek lisesinde elektirik elektronik bölümünü okudum ve bölümü mu ve işimi çok seviyorum staj gördüğüm yer Entes Elektronik çok güzel bir staj günüm geçti ordaki mühendis olan kişilere merak dan maaşı sormuştum ve onlar cevap vermemişti ama bana askeri ücretin 4 katı yada 5 katı demişlerdi benim merak ettiğim maaşı değil ztn maaş her zaman yükselir kendini geliştiren biri maaşını da geliştire bilir benim sormak istediğim soru şu ıngilizce seviyem hic yok bu iş hayatımda ne gibi sakıncalar yaratyaratabilir ve hangi üniversiteleri öneriyorsunuz şimdiden teşekkürler 😊

  20. Mrblar
    Ben mekatronik mühendisliğini okuyorum.
    Marmara üni. 2.sınıftayım.
    Yabancı dil ve diksiyona hakimim.
    Öğrenci kulüplerinde görev aldım.
    Bu şekil mezun olursam özel sektörde 4 bin kazanabilirmiyim.

  21. ulan bi kafede çalışsan 2000 lira maaş alıyosun 15 sene okuyup 3000 lira maaş nedir küfür etmek istiyorum

  22. Merhaba Koray bey, bende selçuk mezunuyum. Elektrik-Elektronik okudum. Ve yurtdışında çalışmak istiyorum. Mümkünse size bazı sorular sorabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu