Elektrik Mühendisliği Nedir?
Elektrik Mühendisliği’nin ülkeler arası eğitim sistemi hatta üniversiteler arası eğitim sistemi farklılıklarından dolayı tek bir tanımı yoktur. Elektrik Mühendisliği, Dünya’da elektrik ve elektronikle ilgili tüm mühendislik dallarının genel adı olarak görülmesine rağmen ülkemizde elektrik mühendisliğinin bir alt dalı olan güç mühendisliği olarak görülmektedir. Bu durum ülkemizde Elektrik Mühendisliği’nin daha alt bölümlere ayrılarak ( örneğin: Kontrol Otomasyon Mühendisliği , Elektronik Haberleşme Mühendisliği ) daha detaylı eğitim verilmesinden kaynaklanmaktadır.
Türkiye’de Elektrik Mühendisliği
Ülkemizde ne yazık ki bölümlerin tek bir isimle açılamamasından kaynaklı anlaşılabilirlik sorunları da vardır. Örneğin Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisliği tek bir bölüm olarak eğitim vermektedir. Buna karşı İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bu tek bölüm 2 ayrı bölüme ayrılarak Elektrik Mühendisliği ve Elektronik Haberleşme Mühendisliği isimlerini almıştır.
Elektrik Mühendisleri ile Elektrik-Elektronik Mühendisleri arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Her ne kadar Elektrik-Elektronik Mühendisleri daha üst gibi görünseler de bazı dersleri almamalarından dolayı Elektrik Mühendislerinden ayrılmaktadır. Bu farklılıklardan en büyüğü Yüksek Akım imza yetkisidir. Ülkemizde Elektrik Mühendisleri bu imza yetkisine sahipken Elektrik-Elektronik Mühendisleri bu imza yetkisine sahip değildir. Elektrik-Elektronik Mühendisleri bu imza yetkisine sahip olmak için 3. ve 4. sınıfta bazı ek dersleri almaları gerekmektedir.
Kısaca özetlemek gerekirse ülkemizde Elektrik Mühendisliği, Güç Mühendisliği olarak görülmektedir ve elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve alternatif akımda çalışan yüksek güçlü cihazların (elektrik makinaları, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, denetimi, güvenliği,işletilmesi ve yüksek akım konularıyla ilgilenir.
Elektrik Mühendisliği Eğitimi Veren Üniversiteler
Ülkemizde Elektrik Mühendisliği adı altında eğitim sadece 4 üniversitede verilmektedir. Bunlar: İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ) , Kocaeli Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi’dir. Bu üniversitelerin dışında diğer üniversiteler Elektrik-Elektronik Mühendisliği gibi diğer isimlerde eğitim vermektedir.
Elektrik Mühendisliği Çalışma Alanları
Ülkemizde ve Dünya’da Elektrik Mühendisleri’nin çalışma alanları bir hayli geniştir. Elektrik Mühendisleri; inşaat alanına yönelerek çeşitli elektrik projelerini çizebilir ve imzalayabilir ,yapı denetim firmasında kontrol mühendisi olarak çalışabilir , enerji iletim dağıtım gibi şirketlerde, devlette elektrik mühendisi kadrosunda çalışabilir. Bunlar Elektrik Mühendislerinin çalışma alanlarının sadece bir kısmıdır. Sitemiz içerisinde Elektrik Mühendisliği Çalışma Alanları ve Elektrik Mühendisliği hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Kısacası bugünün ve yarının mesleğidir.Kendinizi geliştirdiğiniz ve yeniliğe açık olduğunuz sürece önü daima açık bir meslek.Kesinlikle tavsiye ederim.
Elektrik mühendisliğini ilk defa duyanlar için yararlı bir makale olmuş. Geleceğin mesleklerinden biri de elektrik mühendisliği gerçekten
Yıldız Teknik Üniversitesinin uluslarası denkliği var mıdır bilen varsa cevaplayabilir mi?
MÜDEK şu an için bulunmamaktadır. Bologna vb. programlarla akreditedir.