Kaçak Elektrik Hindistan’ın da Başını Ağrıtıyor
Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu illerindeki kaçak elektrik kullanımının varlığı, ortaya çıkan kaybın dürüst vatandaşların faturalarına eklenmesi sebebiyle bir hayli tepki çekiyor. Tüketici hakları mahkemelerine başvurup geçmişe yönelik kayıp kaçak bedelini tahsil eden vatandaşların sayısı hiç de azımsanacak gibi değil. Kaçak elektrik kullanırken akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvuran insanlar ise bazen öyle teknikler geliştiriyorlar ki, kontrole gelen dağıtım şirketi çalışanları şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar.
Ancak bu durum ne yazık ki yalnızca Türkiye’ye has değil. Dünyanın çeşitli ülkelerinde de kaçak elektrik kullanımı bir hayli yaygın. Devletler, özellikle nüfusun büyük çoğunluğunun fakir olduğu şehirlerde kayıp kaçak kullanımını engellemekte başarısız oluyorlar. Sürekli olarak yeni yöntemler keşfeden ve akla hayale gelmeyecek yollara başvurarak kaçak elektrik kullanan bu kitleler, gelişmekte olan ülkelerin büyümesine de sekte vurmuş oluyorlar.
Bahsi geçen kayıp kaçak kullanım oranının en yüksek olduğu ülkelerden birisi ise Hindistan. Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkelerinden biri olan Hindistan’da 1 milyar 200 milyon kadar insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Ülkede üretilen toplam elektrik miktarının yaklaşık 3’te 1’i kaçak olarak tüketiliyor. Nispeten daha gelişmiş bir ülke olan İngiltere’de ise 200 milyon sterlinlik elektriğin ücret ödemeden, kaçak olarak kullanıldığı belirtiliyor. Ancak gelişmiş ülkelerde elektriği kaçak olarak kullanan kişilerin çoğu ekonomik sebeplerden değil, yasa dışı faaliyet gösterdikleri için bu yolu tercih ediyorlar. Kaçak kullanımı tespit etmek, dağıtım şirketlerine mali açıdan ciddi bir yük getirdiği için işlemler bu ülkelerde de ağır işliyor.